Feestelijke Aardbeien kwarktaart
Iedereen kan een kwarktaart maken met behulp van onze favoriete keuken dokter. Het is wel zo leuk om hem ook een helemaal zelf te maken. Met de frambozen gelei bovenop en de aardbeien langs de rand is dit een echte show-stopper!
Ingrediënten:
Voor de kwarktaart:
- 150 gr bastognekoek/biscuitjes
- 75 gr gesmolten boter
- ± 12 grote aardbeien
- 250 gr roomkaas
- 200 gr yoghurt
- 90 gr suiker
- 200 gr slagroom
- 10 gr gelatine (5 blaadjes)
Voor de frambozentopping:
- 50 gr suiker
- 50 ml water
- 100 gr verse frambozen
- 4 gr gelatine (2 blaadjes)
Verder heb je nodig:
- springvorm (18 cm)
- steelpannetje
- zeef
- mengkom
- keukenmachine (optioneel)
- bakpapier
- mixer
Bereiding:
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
- Voor de taartbodem: verkruimel de koekjes (in de keukenmachine) en meng met de gesmolten boter. Stort in de springvorm en druk goed aan. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de onderkant van een glas.
- Snijd de aardbeien door de helft (over de lengte). Zet de aardbeien rechtop tegen de springvorm aan. Zet in de koelkast terwijl je de kwarktaart maakt.
- Week 10 gram gelatine (of 5 blaadjes) ongeveer 15 minuten in koud water.
- Meng de roomkaas en yoghurt in een mengkom. Verwarm de suiker en slagroom in een steelpannetje, voeg hier de gelatine aan toe. Dit mag niet koken! Vermeng hierna de warme ingrediënten in delen met het roomkaas/yoghurt mengsel. Stort hierna in de springvorm. Zet in de koelkast.
- Verwarm 50 gram suiker met 50 gram water in een pannetje, tot de suiker net gesmolten is en er een doorzichtige vloeistof overblijft. Voeg hieraan 4 gram gelatine toe (of 2 blaadjes).
- Voeg de warme siroop toe aan de frambozen en pureer dit tot een gladde substantie. Zeef dit vervolgens, zodat er geen pitjes meer in zitten.
- Stort de frambozengelei over de taart en zorg ervoor dat de hele taart bedekt is.
- Laat de taart een nacht opstijven in de koelkast.
Optioneel:
Als je aardbeien over hebt is het lekker om een aantal door het kwarkmengsel te mixen. Dit zorgt voor een licht roze kleur en wat extra bite. Doe dit met de mixer, die slaat het fruit stuk.
Wil je stukjes aardbei toevoegen aan het mengsel? Zorg er dan voor dat je kwarkmengsel al een klein beetje opgestijfd is voor je de stukjes fruit erdoor schept. Zo zweven de stukjes door de hele taart, in plaats van dat ze allemaal naar de bodem zakken.