Spaghetti met bruine saus

Spaghetti met bruine saus

Al heel vroeger was dit gerecht favoriet bij ons in huis en werd het omgedoopt tot ‘spaghetti met bruine saus’, hoewel de saus niet erg bruin is… Het stond niet vaak op het menu, door het gebrek aan groenten, maar daardoor nóg lekkerder als het wel op tafel kwam. Vul het daarom aan met en een lekkere komkommersalade erbij. Een heerlijke kom comfortfood.

Ingrediënten:

Voor de spaghetti:

  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 bouillonblokje kip
  • 400 gr kipfilet, in blokjes
  • 1 el paprikapoeder
  • peper en zout
  • 125 ml creme fraiche
  • 20 gr verse peterselie
  • 250 gr (volkoren) spaghetti
  • 1 kopje kookvocht van de spaghetti
  • indien nodig: allesbinder / maïzena om te binden

Voor de komkommersalade:

  • 1 komkommer
  • 2 bosuien
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 tl wittewijn azijn
  • zwarte peper
  • 10 gr verse peterselie
  • 50 gr fèta

Bereiding:

Voor de spaghetti:

  1. Kook de spaghetti al dente volgens de verpakking.
  2. Maak tegelijkertijd de saus klaar: bak in een ruime koekenpan/hapjespan de uien in 3 el olijfolie ongeveer 5 minuten tot ze glazig zijn.
  3. Voeg de geperste knoflook en 1 bouillonblokje (kip) toe aan de uien. Bak een minuutje mee.
  4. Doe hierna de kip in de pan, breng op smaak met peper, zout en flink paprikapoeder – dit mag je meten met je hart. Bak de kip rondom bruin.
  5. Als de kip gaar is, voeg je de creme fraiche en een half kopje kookvocht van de spaghetti toe in de pan. Voeg de gehakte peterselie toe. Breng aan de kook en laat rustig een paar minuten sudderen.
  6. Als de saus te dik is: voeg nog wat opgevangen kookvocht toe. Indien te dun: binden met allesbinder.
  7. Giet de spaghetti af en gooi in de pan bij de saus. Roer het goed door elkaar en laat een minuutje op een zacht pitje staan, zodat de smaken goed in kunnen trekken.

Voor de komkommersalade:

  1. Schil de komkommers en halveer ze in de lengte. Schraap de zaadjes eruit en schaaf met een kaasschaaf/dunschiller in dunne linten. Schep ze in een vergiet met wat zout en laat even staan (zo gaat het meeste vocht eruit).
  2. Snijd het groen van de bosui in de lengte in dunne repen, het wit snijd je in ringetjes.
  3. Klop een dressing van de olie en de azijn, breng op smaak met peper en zout.
  4. Snijd de dille fijn, verbrokkel de kaas.
  5. Schep de komkommer, bosui, dille en dressing door elkaar. Strooi de kaas erover.
  6. Maak de salade af met wat versgemalen peper.