Trifle met perzik

Trifle met perzik

Dit is een machtig dessert, dus schep spaarzaam op – maar oh wat is het lekker. Het is zoet en romig, een perfecte afsluiter na een diner. Je kan ervoor kiezen om 1 grote schaal trifle te maken of voor iedereen een individuele portie in een glaasje te maken.

Voor een alcoholvrije versie laat je de alcohol gewoon weg – of vervang door een beetje simpele siroop.

Ingrediënten:

Voor de mascarponecrème:

  • 250 gr mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • 2 eidooiers
  • 4 tl suiker (om mee te kloppen)
  • 1/2 vanillestokje

Voor de gekarameliseerde perzik:

  • groot blik halve perziken op siroop
  • 2 el rietsuiker
  • 2 el likeur (Grand Marnier of 43)
  • klontje boter

Voor de gekarameliseerde pinda’s:

  • 50 gr gezouten pinda’s
  • 2 el kristalsuiker

En verder:

  • 1 cake
  • likeur (Grand Marnier of 43)

Bereiding:

  1. Scheid de eieren, mix de eidooiers met 2 tl suiker luchtig. Het eiwit gebruik je niet.
  2. Roer de mascarpone los, roer het merg van een half vanillestokje door de mascarpone. Spatel voorzichtig door de geklopte eidooiers.
  3. Klop de slagroom met 2 tl suiker stijf en spatel voorzichtig door het mascarpone-eimengsel. Zet weg – niet in de koelkast, dan stijft het teveel op om zo te kunnen ‘bouwen’.
  4. Karameliseer de perziken: laat de perziken goed uitlekken en dep droog met keukenpapier. Doe 2 el rietsuiker in een ruime koekenpan en smelt deze rustig – blijf hierbij in de buurt! Voeg de perziken toe en laat rustig karameliseren. Voeg een paar klontjes boter toe aan dit geheel en blus af met 2 el likeur naar keuze. Zet aan de kant en laat een beetje afkoelen.
  5. Karameliseer de pinda’s: doe 2 el kristalsuiker in een koekenpan en smelt deze rustig. Als de suiker is gesmolten voeg je de pinda’s toe en laat rustig karameliseren – pas op dat het niet aanbrandt! Als de pinda’s een mooie gouden kleur hebben stort je ze uit op een stuk bakpapier en laat afkoelen.
  6. Snijd de cake in 4 dikke en 4 dunne plakken. Steek met het glas waarin je het dessert opdient cirkels uit de cake die in het glas passen. Nu kunnen we gaan bouwen!
  7. Begin met een dikke plak cake op de bodem van het glas, sprenkel hier wat likeur overheen. Hierover komt een laagje mascarponemengsel en hierbovenop wat gekarameliseerde perziken. Nu komt de dunne plak cake en herhaal je: mascarpone en perziken. Als je nog wat mascarpone overhebt kan je dit mooi opspuiten op de trifle.
  8. Garneer met de gekarameliseerde pinda’s.