Tom Kha Kai
Een licht pittige Thaise kippensoep, fijn voor op een koude dag, lekker als voorgerecht of met een broodje op de bank. Voor extra pit voeg je nog sambal toe.
Ingrediënten:
- 2 kippenbouten
- ongeveer 1,5 l water
- 2 bouillonblokjes kip
- 3 cm verse gember – in plakjes
- 4 cm verse laos (of 1 tl poeder)
- 10 zwarte peperkorrels
- 1 stengel sereh (citroengras)
- 200 ml kokosmelk
- 100 gr champignons
- 1 bakje taugé
- 50 gr glasnoedels
- 1 kleine chilipeper
- 2 el vissaus
- 1 el citroensap
- chilisaus
Bereiding:
- Doe de kippenbouten in een diepe soeppan, zorg ervoor dat je de pan vult met water tot de kip net onder staat. Voeg 2 bouillonblokjes, verse gember, peperkorrels, laos en sereh toe.
- Kook de kippenbouten tot ze gaar zijn – zo’n 45 minuten. Verwijder de kippenbouten hierna uit de bouillon en laat enigszins afkoelen. Schuim de bouillon af.
- Snijd ondertussen de champignons in dunne plakjes, pluis de kip. Voeg deze samen met de kokosmelk en de chilipeper toe aan de soep. Breng al roerend weer aan de kook.
- Laat enkele minuten koken tot de champignons gaar zijn.
- Meng de vissaus en citroensap door de soep.
- Voeg de taugé en glasnoedels toe, deze hoeven maar kort mee te koken, zo blijft de taugé lekker knapperig.
- Breng op smaak met zout, witte peper en chilisaus.