Taiyaki

Taiyaki

Taiyaki is een typisch Japanse streetfood, een warme wafel-achtige lekkernij in de vorm van een vis. Traditioneel met een vulling van rode bonen pasta, wij maakten hem met custard. Om je vingers bij op te eten!

Ingrediënten:

Voor de custard:

  • 200 ml melk
  • 50 gr fijne kristalsuiker
  • 4 eidooiers
  • 1 el vanille extract
  • 1 el maïzena

Voor het beslag:

  • 150 gr bloem
  • 1½ el kristalsuiker of rietsuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • 80 ml water
  • 80 ml (soja)melk
  • 1 groot ei

Bereiding:

  1. Maak eerst de custard, zodat deze kan afkoelen terwijl je het beslag bereid. Hiervoor breng je de melk en vanille extract in een steelpan langzaam aan de kook, kook ongeveer 10 minuten.
  2. Klop de eidooiers los, voeg de suikers en maïzena aan de eidooers toe, meng totdat er een glad papje ontstaat.
  3. Haal de steelpan van het vuur en voeg het eipapje beetje bij beetje toe aan de warme melk, blijf goed roeren tot je een glad mengsel krijgt.
  4. Breng alles opnieuw aan de kook, voor ongeveer 3 minuten, hierdoor wordt het dikker. Giet hierna in een schaal en dek af met huishoudfolie. Zorg dat je het folie goed op de custard drukt, anders krijg je vellen. Zet weg in de koelkast.
  5. Voor het beslag zeef je de bloem en bakpoeder in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden.
  6. Meng alle natte ingredienten met de suiker en giet in het kuiltje van de bloem. Meng het tot een beslag, maar probeer niet te overmixen, een paar klontjes zijn niet erg.
  7. Dek het beslag af met huishoudfolie en zet 30 minuten weg in de koelkast om te rusten.
  8. De custard is flink opgesteven in de koelkast en kan je nu in stukjes snijden – maak stukjes van ongeveer 10 cm lang van 40 gram. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe groot je Taiyaki pan is.
  9. Verhit de speciale Taiyaki pan boven medium vuur en vet eventueel in met neutrale olie. Giet ongeveer 2 eetlepels beslag in één kant van de pan en plaats hierop een stukje custard. Bedek weer met ongeveer 2 eetlepels beslag.
  10. Sluit de pan en bak aan elke kant voor 3-5 minuten per kant op laag vuur.
  11. Serveer warm en bestrooi met poedersuiker.