Indische Pindasoep
Ik moest me even over het idee heenzetten van een kom dunne satésaus eten… Maar deze pindasoep is heerlijk! Niet te pittig, en met lekkere toppings. Wil je wat meer pit? Voeg simpelweg een lepeltje sambal toe. Recept voor 4-6 kommen soep.
Ingrediënten:
- 2 flinke sjalotten
- 2 flinke tenen knoflook
- 1 el sambal oelek
- 2 kippenbouillonblokjes
- 1,3 l water
- 1 of 2 kippendijfilet
- 250 gr 100% pindakaas
- 2 el ketjap manis
- 2 el gembersiroop
- 150 gr taugé
- handje glasnoedels
- 2 eieren
- 1/2 limoen
- 2 stengels lente-ui
- handje ongezouten pinda’s
Bereiding:
- Snipper de sjalotten fijn en fruit deze 2-3 minuten aan in een ruime soeppan. Pers de knoflook erbij en bak kort mee. Pas op dat dit niet aanbrandt – bak op middelhoog vuur.
- Voeg een ruime eetlepel sambal toe en bak ook even mee. Draai het vuur laag en voeg de gembersiroop bij het mengsel.
- Schenk vervolgens 1,3 liter water bij het mengsel, voeg 2 bouillonblokjes en de kipdijfilet toe. Laat de kip in ongeveer 20 minuten gaar koken.
- Ondertussen maak je de toppings klaar: snijd de lente-ui in kleine ringetjes, snijd de komkommer in lucifers en kook 2 eieren ongeveer 6 minuten.
- Verwijder de kip uit de bouillon en pluis met 2 vorken in kleine stukjes.
- Neem een ruime mengkom en voeg de pindakaas, ketjap, limoensap toe. Voeg vervolgens een flinke soeplepel van de bouillon toe zodat de pindakaas wat kan smelten. Roer dit flink door met een vork, voeg steeds meer bouillon toe tot het goed vloeibaar is. Voeg vervolgens alle bouillon en pindakaasmengsel bij elkaar in de pan.
- Doe de kip terug in de pan, voeg een handje glasnoedels toe en kook de taugé nog een minuut of 5-10 mee.
- Schenk de soep in een mooie kom, serveer met een half eitje, handje lente-ui, komkommer en pinda’s.
Tip: breng de soep op smaak met extra sambal of gembersiroop.