Gordon’s Trifle

Het ultieme kerstdessert… Neem de tijd om zelf custard te maken, dit maakt zoveel verschil. Lijkt een beetje op de trifle met perzik, maar dit is het origineel! Voor 4-6 personen

Ingrediënten:
- Custard
- 400 ml melk
- 120 ml slagroom
- 1 vanillepeul, gespleten
- 6 eidooiers
- 60 gr fijne kristalsuiker
- 1 el maizena
- Trifle
- 2 el rietsuiker
- 4 perziken (kan uit blik)
- enkele klontjes boter
- 4-5 el Grand Marnier
- 1 grote cakerol met jam in plakken van 1 cm dik
- Bovenlaag
- 400 gr crème fraiche
- 1 el rietsuiker
- 1 vanillepeul, gespleten
- olie, om in te vetten
- 2 el fijne kristalsuiker
- 100 gr gezouten pinda’s
Bereiding:
- Custard: verwarm de melk, samen met de slagroom en de vanille zachtjes en laat even trekken. Zorg dat het niet kookt. Klop de eidooiers, suiker en maizena door elkaar in een kom. Neem de pan van het vuur wanneer de room langs de zijkanten begint te borrelen. Schenk hem langzaam, al kloppend, bij de eieren. Schenk het mengsel door een fijne zeef weer in de hete pan. Zet het vuur middelhoog en blijf kloppen tot de custard bindt. Laat dan afkoelen (plasticfolie tegen een vel).
- Trifle: smelt de rietsuiker in een grote pan met antiaanbaklaag, voeg de perziken toe als de suiker begint te karamelliseren. Voeg wat klontjes boter toe als het fruit begint te kleuren. Sprenkel de Grand Marnier erover en laat alles bubbelen tot de likeur is ingekookt en het fruit gaar is. Laat afkoelen.
- Bekleed de bodem van een mooie hoge schaal met plakken cakerol en besprenkel met Grand Marnier, schep het fruit erop, en daarna de custard. Denk de kom af en laat ten minste 2 uur opstijven in de koelkast, liever de hele nacht.
- Voor de bovenlaag meng je de crème fraîche met de rietsuiker en vanillezaadjes tot een egale massa. Smeer dat over de trifle en zet in de koelkast.
- Voor het pindamengsel neem je een licht ingevette bakplaat. Meng de kristalsuiker en de pinda’s in een droge pan met antiaanbaklaag op hoog vuur om de suiker te laten karamelliseren en de pinda’s te roosteren. Schep het mengsel in een enkele laag op de bakplaat zodra de karamel goudbruin is. Laat het mengsel afkoelen en stollen. Hak grof
- Strooi de pinda’s vlak voor het serveren over de trifle.
