Tagliatelle met champignons en gehaktballetjes

Tagliatelle met champignons en gehaktballetjes

De perfecte combinatie;  pasta met gehakballen! Het recept bestaat uit zelfgemaakte balletjes in een lichte, romige saus gemaakt met witte wijn, bouillon, dille en verse peterselie. Serveer met verse tagliatelle en de hele familie zal zeker smullen.

Ingrediënten:

Voor de ballen:

  • 15 gr boter
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 el gehaktkruiden
  • 700 gr half om half gehakt
  • 15 gr verse peterselie, fijngehakt
  • 15 gr verse dille, fijngehakt
  • 1 ei
  • 100 g paneermeel
  • zout en peper

Voor de saus:

  • 50 gr boter
  • 100 gr bloem
  • 100 ml witte wijn
  • 750 ml kippenbouillon
  • 10 g verse peterselie
  • 10 g verse dille
  • 100 ml room
  • 250 gr champignons
  • zout en peper
  • 750 g verse pasta, zoals tagliatelle

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C .
  2. Smelt de boter in een braadpan, op laag tot middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze 4-5 minuten tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook en droge kruiden toe en bak nog een minuut.
  3. Haal de pan van het vuur zodra de ui gaar is en laat afkoelen. Haal het mengsel uit de pan – maar was de pan niet af, die gebruiken we zo voor opnieuw voor de saus!
  4. Doe het gehakt, peterselie, dille, paneermeel en het ui-knoflookmensel in een ruime kom. Voeg een flinke snuf zout en peper en het ei toe. Meng de ingrediënten, probeer hierbij niet teveel te kneden.
  5. Maak balletjes ter grootte van een golfbal. Leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze 15-18 minuten goudbruin in de oven.
  6. Terwijl de balletjes in de oven liggen bereiden we de champignons en de saus. Snijd de champignons in plakjes en bak deze rustig goudbruin in de koekenpan. Breng op smaak met zout en peper. Als deze klaar zijn, haal je ze van het vuur en zet je ze even aan de kant.
  7. Bereid ondertussen de saus. Smelt de boter in de pan waar je eerder de uien in hebt gebakken. Voeg de bloem in delen toe en maak een roux. Zorg ervoor dat de roux goed gebakken is (het moet een beetje naar koekjes ruiken).
  8. Voeg de wijn en bouillon langzaam toe en blijf roeren zodat je geen klontjes krijgt. Als de saus dikker wordt, voeg je weer een beetje bouillon toe. Breng op smaak met zout en peper.
  9. Voeg de peterselie en dille toe aan de saus. Roer de room erdoorheen.
  10. Doe de gebakken balletjes en de champignons bij de saus en laat ze meepruttelen terwijl je ondertussen de tagliatelle kookt.
  11. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking, giet af en voeg toe aan de saus. Meng alles goed door elkaar.
  12. Garneer met een blaadje peterselie.