Originele lasagne

Originele lasagne

Laat de pakjes en zakjes maar in de kast, want deze lasagne is een echte crowdpleaser. Ik heb deze al vaak gemaakt, makkelijk als je visite krijgt. Je kan alles van tevoren maken en alleen nog even in de oven gooien als de visite er is, zodat je zelf kan genieten van je gezelschap. Neem er even de tijd voor om alles lekker te laten pruttelen, daar wordt het alleen maar lekkerder van! Dit recept is voor 6 personen.

Ingrediƫnten:

Voor de saus:

  • olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, in blokjes
  • 2 winterpenen, in blokjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 bouillonblokje rund
  • 250 gr rundersaucijs
  • 400 gr rundergehakt
  • 1 tl paprikapoeder
  • 175 ml rode wijn
  • 500 gr gezeefde tomaten
  • 1 eetlepel oregano
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl suiker
  • 15 gr verse basilicum
  • peper en zout

Voor de bechamelsaus:

  • 50 gr roomboter
  • 50 gr bloem
  • 500 ml melk
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • peper en zout

Verder heb je nodig:

  • (volkoren) lasagnebladen
  • 2 bollen mozzarella

Bereiding:

  1. Kies een ruime braadpan en verwarm hierin ongeveer 3 el olijfolie. Bak hierin de ui, bleekselderij en wortel 5 minuten op een middelhoog vuur aan. Voeg hierna de knoflook, tomatenpuree en bouillonblokje toe en bak 2 minuten mee.
  2. Haal de saucijs uit hun velletje en snijd in kleine blokjes van ongeveer een cm groot. Bak dit vlees en het rundergehakt mee met de groenten. Als het erg vol is in de pan, kan de groente er even uitgeschept worden zodat het vlees goed bruin kan braden. Breng het vlees op smaak met het paprikapoeder en wat peper en zout.
  3. Voeg de wijn bij het mengsel en breng aan de kook. Laat dit zachtjes 5-10 minuten pruttelen zodat de alcohol verdampt.
  4. Voeg de gezeefde tomaten, oregano, laurier, basilicum en suiker toe en breng het geheel aan de kook. Als het kookt, zet je het vuur op het kleinste pitje en laat het tenminste 45 minuten pruttelen, langer mag zeker!
  5. Voor de bechamelsaus smelt je de boter rustig in een pannetje. Als de boter is gesmolten, voeg je de bloem toe en bakt dit met de boter tot het lichtbruin ziet (het moet naar koekjes ruiken!). Beetje bij beetje voeg je de melk toe en blijf constant roeren om klontjes te voorkomen. Breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  6. Verwarm de oven voor op 190 graden en vet een ruime ovenschaal in.
  7. Nu gaan we de lasagne ‘bouwen’. Je herhaalt de volgende stappen totdat de saus op is: vleessaus-bechamelsaus-lasagnebladen. Zorg ervoor dat je eindigt met een laagje bechamelsaus.
  8. Trek de mozzarella in stukken en verdeel over de lasagne, ik vind het lekker om nog wat versgemalen zwarte peper op de mozzarella te doen.
  9. Zet ongeveer 30-40 minuten in de oven, de bladen moeten goed gaar zijn!
  10. Garneer met een blaadje basilicum en serveer met een lekkere groene salade.