Limburgs zuurvlees

Limburgs zuurvlees

Een autenthiek Limburgs recept, wat bij ons bij speciale gelegenheden op tafel komt. Het recept verandert elke keer een beetje, maar is altijd lekker! Dit gerecht moet lekker lang sudderen, het liefst de hele dag.Origineel hoort dit gerecht met veulen- of paardenpoulet, maar ik maak het altijd met runderriblappen. Werkt prima, is beter verkrijgbaar en knaagt minder aan m’n geweten…

Ingrediënten:

  • 800-1000 gr runderriblappen
  • 4 dl natuurazijn
  • 4 dl water
  • 600-700 gr witte uien, in grove stukken
  • 5 el appel-perenstroop
  • 4 blaadjes laurier
  • 6 kruidnagels
  • 2 tl djahé (gemalen gember)
  • 50 gr donkere basterdsuiker
  • 1/2 blokje runderbouillon
  • 3 plakken ontbijtkoek
  • peper en zout
  • boter en olie om in te bakken

Bereiden:

  1. Marineer het vlees 24 uur in water en azijn, met zout, peper, laurier en kruidnagels. Doe dit in een afgedekte bak of zip-loc zak.
  2. Verwijder het vlees uit de marinade, maar gooi het vocht niet weg. Zorg ervoor dat het vlees goed droog is voor je het gaat braden.
  3. Neem een ruime braadpan, verwarm hierin 1 el boter en 2 el olijfolie. Bak het vlees in delen rondom goudbruin aan. Zorg ervoor dat je niet teveel vlees in één keer aanbraadt. Neem het vlees uit de pan.
  4. Voeg de uien toe en bak deze glazig in de pan waar je net het vlees in hebt gebraden.
  5. Doe hierna het vlees weer terug in de pan en voeg de djahé, suiker en appel-perenstroop toe. Giet hierbij een deel van de marinade van het vlees, zodat het geheel net onder staat. Verkruimel een half blokje runderbouillon door het vocht.
  6. Breng het geheel aan de kook en laat op een klein pitje lekker lang sudderen – zeker 3 uur. Helemaal handig als je een vlamverdeler hebt voor het gasfornuis, dan bakt het minder snel op de bodem aan. Roer af en toe door. (Je kan het ook in een voorverwarmde oven zetten, mits je pan hiertegen bestand is, zet de oven dan op 170 graden.)
  7. Als het vlees gaar is voeg je de ontbijtkoek toe om te binden. Proef het vlees en breng op smaak met zout/peper/bouillonblokje.
  8. Serveer dit gerecht met dikke frieten en mayonaise. Ook past hier perfect een huisgemaakte appelmoes bij.