Winterse stoofperen
Het ultieme kerstgerecht! Voor mij horen er stoofpeertjes bij de kerstmaaltijd. Het is dat Laurens niet van peren houdt, anders hadden ze zeker vaker op het menu gestaan. Eet ze lekker bij de maaltijd, of bij het dessert. Ook dit is een gerecht dat lang moet stoven, dus neem de tijd en geniet rustig van de geuren die je huis vullen.
Ingrediënten:
- 1 kilo stoofperen (Wilder-Giesemann)
- 300 ml bessensap
- 500 ml port
- 2 stuks steranijs
- 1 kaneelstokje
- 1 vanillestokje
- 50 gr donkerbruine basterdsuiker
- 1 el maïzena
Bereiding:
- Schil de peren. Je kunt ervoor kiezen om ze heel te laten of in kwarten te snijden, verwijder in het laatste geval ook de klokhuizen. Was de peertjes met koud water en doe ze in de pan.
- Schenk het sap en de port bij de peren. Voeg de steranijs, kaneelstokje en basterdsuiker toe. Schraap het merg uit het vanillestokje en stop zowel het merg als het stokje in de pan.
- Breng het geheel met de deksel op de pan aan de kook. Laat op een laag pitje zachtjes stoven, zeker 2-3 uur tot ze mooi donkerrood zijn. Roer af en toe voorzichtig om.
- Haal het kaneelstokje en vanillestokje eruit en laat de peren afkoelen in het vocht.
- Voor het serveren kan je het vocht binden met een beetje maïzena, doe dit langzaam om klontjes te voorkomen! Zo heb je direct een mooie saus voor over de peertjes – en ook erg lekker met vanille-ijs!