Ballen van de Radja
Deze balletjes zijn altijd favoriet op een verjaardag, feestje of zomaar tussendoor. De saus is een klein beetje pittig door de sambal. Uiteraard kan je er zelf voor kiezen om de saus wat meer pit te geven door meer sambal toe te voegen of met een verse rode peper. Dit is een simpel receptje. Je kan de balletjes in de saus serveren of de saus als lekkere dip los serveren.
Ingrediƫnten:
Voor de gehaktballen:
- 1kg rundergehakt
- 2 el paneermeel
- 1 pakje uiensoep (Honig & Franse Uiensoep)
- 2 eieren
- 2 el olijfolie/boter
Voor de saus:
- 100 ml azijn
- 400 ml ketchup
- 200 gr bruine suiker
- 1 tl sambal oelek
- 2 uien
Bereiding:
- Meng het gehakt met het paneermeel, de uiensoep en eieren in een ruime kom. Vorm balletjes ter grootte van een golfbal.
- Gebruik 2 el olijfolie/boter om de pan in te vetten. Braad de gehakballen rondom aan in een hapjespan en laat ze op laag vuur garen.
- Snipper de 2 uien fijn en bak kort aan in een steelpannetje, tot ze glazig zijn.
- Voeg hierna de azijn, ketchup, bruine suiker en sambal toe. Verwarm op een klein vuurtje tot de suiker volledig opgelost is. De saus hoeft niet te koken.
- Je kan ervoor kiezen om de balletjes nog even mee te verwarmen in de saus of de balletjes en de saus apart te serveren.
Tip: garneer met lente uitjes, sesamzaadjes en fijngesneden rode peper.