Chocolade Fudgetaart met Zeezout
Pas op! Zeer verslavend recept! Zorg ervoor dat je dit recept maakt als er anderen zijn met wie je de fudge kan delen of weg kan geven. Het is een groot recept en de fudge is heel machtig, maar zó lekker! Het zeezout geeft het net een extra kick en zorgt ervoor dat alle smaken goed uitkomen. De knapperige bodem van Bastognekoeken maakt het helemaal af.
Ingrediënten:
- 125 gr roomboter
- 250 gr Bastognekoeken
- 60 gr roomboter
- 500 gr pure chocolade (65%)
- 800 gr gecondenseerde melk (2 blikjes)
- grof zeezout, naar smaak
Bereiding:
- Vet een bakblik in met een beetje olie en bekleed met een stuk bakpapier. Dit zorgt ervoor dat de chocolade fudgetaart straks beter uit de vorm los komt.
- Smelt 125 gram roomboter in een pannetje, op laag vuur. Verkruimel ondertussen de Bastogne koeken in de keukenmachine. Giet de bastogne kruimels bij het gesmolten boter, roer goed door en stort uit in de bakvorm. Druk met de bolle zijde van een grote lepel de koekbodem goed en stevig aan. Zet de vorm in de koelkast zodat de bodem op kan stijven.
- Doe de resterende 60 gram boter, chocola en gecondenseerde melk in een pannetje. Verwarm op laag vuur, tot alle ingredienten gesmolten zijn en het mengsel bijna stroperig aanvoelt. Blijf wel goed roeren in de pan.
- Schenk het chocolademengsel in de bakvorm en strijk glad met een spatel. Strooi er grof zeezout naar smaak overheen. En hier hoef je niet bang voor te zijn, want het zout versterkt de smaak van de chocola.
- Dek vervolgens de bakvorm af met aluminiumfolie en zet in de koelkast. De chocolade fudgetaart moet minstens 4 uur, maar liever de hele nacht, op te stijven.
- Haal de chocolade fudgetaart een kwartiertje van tevoren uit de koeling om aan te snijden. Bewaar de overgebleven taart afgedekt in de koelkast.