Gestoomde Cake
Dit typisch Britse dessert wordt niet in de oven gebakken, maar in een puddingvorm in een pan op het fornuis gestoomd. Om een waterdichte vorm te maken moet je eerst zelf creatief aan de slag met bakpapier en aluminiumfolie. Volg hieronder de stappen, of bekijk het filmpje op YouTube.
Ingrediënten:
- 175 gr zachte boter, plus extra voor invetten
- 100 gr Lyle’s Golden Syrup
- 175 gr lichtbruine basterdsuiker
- rasp van 1 citroen
- 3 grote eieren
- 175 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl vanille-extract
- 1 el citroensap
Verder heb je nodig:
- puddingvorm (1,2 liter)
- rasp
- bakpapier
- aluminiumfolie
- touw
- ruime pan met deksel
Bereiding:
- Vet de puddingvorm in met boter. Maak hierbij opwaartse bewegingen, dan rijst de cake mooier.
- Knip een cirkel uit bakpapier die ongeveer 5 centimeter groter is dan de puddingvorm. Vet deze cirkel in en ‘plak’ op het aluminiumfolie. Het folie knip je ongeveer een centimeter groter dan het bakpapier. Leg opzij.
- Knip een kleine cirkel bakpapier uit die op de bodem van de puddingvorm past en leg deze erin. Doe de siroop in de puddingvorm.
- Klop de boter en suiker tot een romig mengsel. Voeg hierbij de eieren, vanille-extract, citroenrasp en citroensap. Zeef hierna het bakpoeder en zelfrijzend bakmeel erdoor. Blijf mixen tot het een glad geheel is en alle ingrediënten zijn opgenomen.
- Stort het mengsel in de puddingvorm, bovenop de siroop en strijk glad met een spatel.
- Pak nu je bakpapier/aluminiumfolie cirkel, vet ook de andere kant van het bakpapier in, en vouw een rand in het midden van ongeveer 2 centimeter (dit zorgt ervoor dat cake ruimte heeft om te rijzen). Plaats je cirkel over de puddingvorm heen en vouw de randen over de zijkant. Bind een touwtje om het aluminiumfolio zodat het goed blijft zitten.
- Bind een tweede touwtje om de puddingvorm heen om de vorm aan op te kunnen tillen.
- Plaats een hittebestendig schaaltje op z’n kop in een grote pan waar je puddingvorm helemaal in past. Plaats dan de vorm bovenop het schaaltje.
- Giet kokend water in de pan, zodat het ongeveer tot de helft van de puddingvorm komt en doe de deksel op de pan.
- Stoom de cake zo’n 2 uur op een zacht vuurtje, zodat het water net blijft koken. De cake is klaar als je een saté prikker erin steekt en er weer schoon uitkomt.
- Gebruik het touwtje om de puddingvorm uit de pan te tillen en laat ten minste 10 minuten afkoelen.
- Verwijder de touwtjes en het aluminiumfolie en bakpapier. Snijd met een mes de cake voorzichtig los van de randen.
- Plaats een groot bord boven op de vorm, draai om en laat de cake zoveel mogelijk zelf uit de vorm glijden.
- Verwijder het stukje bakpapier van de cake en schep nog een gulle schep Lyle’s Golden Syrup over je cake.
Deze cake is heerlijk met custard, slagroom of ijs.