Kip Besengèh
Kip Besengèh, oftewel Ajam Koening is een Indonesisch gerecht. Door de kurkuma kleurt dit gerecht geel. De smaak is mild, hoewel je het natuurlijk zo pittig kan maken als je zelf wil door meer lomboks toe te voegen. Een mooi gerecht voor bij de rijsttafel!
Ingrediënten:
- 8 kippenpoten / 1 hele kip
- 4 sjalotten
- 4 teentjes knofloot
- 2 ontpitte lomboks
- 1 tl gekruimelde trassi
- 3 kemirie noten
- 2 tl koenir poeder (kurkuma)
- 1 stengel sereh (citroengras)
- 1 tl ketoembar poeder (koriander)
- 1 tl laos poeder / stukje gember
- 1 tl asem (tamarinde)
- 2 el boter
- 2 kippenbouillon blokjes
- 1/2 blok santen
- 1 tl goela djawa (palm suiker)
Bereiding:
- Snijd de sjalotten, knoflook en lomboks fijn. Rasp de kemirienoten en verkruimel de trassi. Fruit de ingrediënten met 2 el boter op een klein vuur aan.
- Kneus de stengel serel met de achterkant van je mes en leg er een knoop in. Voeg de sereh samen met het koenirpoeder, ketoembar, laos en asem bij het mengsel in de pan. Fruit samen aan.
- Voeg de kip met 2 kopjes heet water en de bouillonblokjes toe aan de pan. Laat met de deksel op de pan op zacht vuur 60 min stoven.
- Als het vlees bijna gaar is, voeg je de santen toe, laat dit rustig smelten. Voeg zo nodig wat heet water toe.
- Doe ten slotte de suiker erbij. Het vocht mag niet teveel indampen.
- Op klein vuur zo nu en dan omroeren tot de olie uit het vlees komt en separeert van de saus. De deksel schuin op de pan.
- Serveer met rijst, mata sapi (gebakken eitje), atjar en kroepoek.