Japanse Cheesecake

Japanse Cheesecake

Maak een echte, wiebelende, wiegende, deinende Japanse cheesecake! Deze taart wordt in Japan overal verkocht en is een echte crowdpleaser. Hij is lichtzoet en luchtig door de geklopte eiwitten.

Ingrediënten:

Voor het cakebeslag:

  • 5 eidooiers
  • 225 gr roomkaas
  • 55 gr roomboter
  • 125 ml melk
  • 50 gr fijne kristalsuiker
  • 15 gr maïzena
  • 35 gr bloem
  • 1 ½ tl vanille extract

Voor de meringue:

  • 5 eiwitten
  • 1/4 tl azijn of citroensap
  • 50 gr fijne kristalsuiker

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 165 graden. De taart word au-bain-marie gebakken. Giet water in een grote rechthoekige ovenschaal waarin je bakblik past. Bekleed je bakblik met bakpapier.
  2. Splits de eieren, zorg dat je de eiwitten in een vetvrije kom doet.
  3. Plaats een steelpan op laag vuur, doe hierin de boter, roomkaas en suiker. Laat de ingrediënten langzaam smelten, en meng ze tot een glad beslag.
  4. Verwijder de pan van het vuur, voeg de eigdooiers één voor één toe, mix voorzichtig, maar goed door. Gebruik hiervoor een garde.
  5. Voeg de maïzena en bloem toe, mix met de garde tot de klontjes verdwenen zijn.
  6. Voeg hierna de melk en vanille extract toe. Het beslag moet glad en vloeibaar zijn. Zet even aan de kant terwijl we de eiwitten kloppen.
  7. In een vetvrije keukenmachine – of met een handmixer – sla je de eiwitten stijf. Voeg zodra de eiwitten wit beginnen te kleuren de suiker en azijn toe. Zorg voor stijve pieken – je moet hem boven je hoofd op z’n kop kunnen houden zonder dat je vies wordt!
  8. Vouw de eiwitten door het beslag. Doe dit in delen zodat de eiwitten hun luchtigheid niet verliezen. Als je te veel mixt, zal de taart niet rijzen – als je te weinig mixt, wordt de taart oneffen (dan stijgt het eiwit naar de top en krijg je een hele dichte cheesecake op de bodem).
  9. Giet het beslag in een waterdichte bakvorm en bak 25 minuten in de oven. Als de taart niet rijst kan je de temperatuur met 5-10 graden verhogen.
  10. Na 25 minuten open je de deur op een kiertje voor een seconde of 10, dan verlaag je de oven temperatuur tot 120 graden en bak voor nog 45 graden. Als de oven te heet is loop je het risico dat de taart scheurt.
  11. Zet de oven uit na 45 minuten, maar laat de taart nog 10 minuten staan rusten. Na 10 minuten kan je hem uit de oven halen. Stort voorzichtig uit je bakblik.
  12. Je kan de taart warm serveren of koelen in de koelkast. Als je de taart koud serveert zal hij echter niet meer wiebelen, maar nog steeds heerlijk smaken!
  13. Bestrooi de taart met poedersuiker en decoreer met vers fruit.