Ajam smoor

Ajam smoor

Een heerlijk Indisch gerecht wat niet veel werk is. Geen pakjes en zakjes dit keer, maak je eigen boemboe en neem de tijd voor dit hartverwarmende gerecht. Ik koos voor kippendijfilet, wel zo makkelijk zonder botjes. Het gaat ook goed met kippenpoten als je dat lekkerder vindt.

Ingrediënten:

  • 800-1000 gr kipdijfilet (of poten)
  • 4 sjalotten
  • 4 tenen knoflook
  • 3 kemirie noten
  • 1 rode peper – ontveld
  • 1 tomaat
  • 3 tl gula djawa
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl laos
  • 1 tl djahé
  • 1/2 tl tamarinde pasta
  • 300 ml water
  • 6 el ketjap manis
  • 1 stengel sereh
  • 2 blaadjes salam
  • 1/2 limoen

Bereiding:

  1. In een blender, voeg toe: sjalotten, knoflook, kemirie noten, rode peper, tomaat, nootmuskaat, laos, djahé, tamarinde pasta, gula djawa. Mix de ingrediënten tot er een mooie pasta ontstaat – dit is je boemboe.
  2. Neem een ruime braadpan met dikke bodem en verwarm een beetje olie. Bak vervolgens de boemboe een paar minuten tot het heerlijk geurt in je keuken – middelhoog vuur.
  3. Voeg 300 ml water in de mengkom van je blender toe zodat je alle laatste beetjes boemboe meeneemt en voeg het water toe in de pan. Voeg ook de ketjap toe. Breng het geheel tegen de kook.
  4. Snijd de kippendijfilet in grove stukken en voeg toe aan de boemboe, samen met de blaadjes salam en 1 gekneusde stengel sereh (knoop erin!). Doe de deksel op de pan en laat minstens 2 uur stoven op laag vuur. Hoe langer, hoe malser de kip!
  5. Haal het laatste kwartier de deksel van de pan om wat vocht te laten verdampen. Om de saus wat te binden kan je een eetlepel aangemaakte maizena toevoegen.
  6. Serveer met pandanrijst en een frisse komkommersalade of sajoerboontjes.

Tip: garneer met gebakken uitjes, lente-ui en pinda’s. Uiteraard mag een schaaltje kroepoek niet ontbreken. Voor de liefhebbers van wat meer pit voeg je een lepeltje sambal toe.